La capacitat per millorar ve determinada per la capacitat que tingues per canviar hàbits. "Si sempre fas el mateix, sempre obtindràs el mateix resultat".

EL LLAUTÓ SEMPRE LLUENT I SENSE PROBLEMES DE FRICCIÓ.



Actualment hi ha molts productes de neteja químics al mercar per netejar el llautó, però la idea d'aquesta entrada és ensenyar-vos a netejar el llautó de les bombes o dels rotors amb productes naturals que ja teniu a casa. 


Però, què és el llautò?

El llautó està format per una combinació de zinc i coure. El llautó amb el temps, s'enfosqueix i es fa verdós. Això succeeix quan aquest metall entra en contacte amb l'aire i la humitat. La capa verdosa que es forma, és tòxica, pel que haurem de tenir especial atenció que no es formi mantenint-ho sempre net.
 
Abans de posar-nos mans a l'obra cal assegurar-nos que la peça que anem a netejar és de llautó i no de bronze, ja que aquests dos metalls són molt similars. Amb l'ajuda d'un imant determinarem quin tipus de metall és, si l'imam s'enganxa, és de llautó si no s'enganxa és de bronze.




En primer lloc caldrà eliminar l'òxid de les peces de llautó. Aquest procediment es pot realitzar deixant a remulla les peces de llautó en un recipient amb vinagre durant diverses hores. Els temps el determinarà el grau d'òxid de la peça, generalment amb un parell d'hores és suficient, així i tot, recomane supervisar cada mig hora el recipient.




Per a treure el verdet d'una peça de llautó caldrà: aigua, lleixiu, un cassó i draps suaus.

Passos:

  • Barrejarem en un pot, dos gots d'aigua amb dos gots de lleixiu, i introduirem al la peça de llautó. 
  • Posarem el cassó a bullir durant cinc minuts, això farà que el verdet que està incrustat en el llautó s'estovi. 
  • Passats els cinc minuts, traurem la peça de llautó i la fregarem amb un drap sec. Veurem que tot el verdet queda al drap, deixant el llautó net i lluent.




En els casos que siga necessari polir una peça de llautó necessitarem: vinagre, sal, farina, un recipient petit i draps suaus.

Passos:

  • Barrejar en un recipient, una cullerada de sal i una cullerada de vinagre, i anar afegint farina fins que es formi una pasta. 
  • Fregar la peça de llautó amb un drap amarat amb aquesta pasta. El que estem fent és polir el llautó i treure-li tota la brutícia impregnada. 
  • Un cop hem fregat bé la peça, deixar actuar la solució durant 10 minuts.
  • Passats els 10 minuts esbandir amb aigua tèbia.
  • Assecar la peça amb un drap sec.




Per a retornar la brillantor a una peça de llautó necessitarem: suc d'una llima, un drap suau i aigua.

Passos:

  • Amarar un drap amb el suc d'una llimona, i fregui la peça enèrgicament. 
  • El suc de llimona li tornarà la brillantor a la peça de llautó.
  • Esbandida la peça amb un drap humitejat en aigua i seguidament sequeu-lo amb un drap sec.
  • Un cop sec, podrà veure que el llautó brilla com mai.

NOTA: El llautó, és un metall que es ratlla sovint i es queda sense brillantor. Per recupera la brillantor també podem utilitzar productes específics, que s'apliquen amb un drap o amb un trepant, amb l'accessori de polir a l'extrem d'aquesta..




Finalment si el que volem és treure el vernís d'una peça de llautó caldrà:  acetona, cotons, sabó neutre, aigua i draps suaus.

Passos:

  • Per treure el vernís del llautó, per que aquest s'ha enfosquit i ratllat, el fregarem amb un cotó humitejat en acetona. 
  • Freguem enèrgicament la peça de llautó amb el cotó impregnat en acetona. 
  • Seguidament barrejarem aigua tèbia amb una mica de sabó neutre, i amb l'ajuda d'un drap suau, el fregarem, llevant d'aquesta manera l'acetona que havíem aplicat. 
  • Esbandir la peça de llautó amb aigua neta. 
  • Finalment ho assecarem amb un drap sec, i veurem que tot el vernís ha desaparegut del llautó.


A continuació us mostre el resultat d'escaig 2 minuts de feina.

Abans               Després





CONSELL:
Per a assegurar-nos que les bombes sempre estan en unes condicions òptimes i evitar així que aquestes amb el temps s'oxiden i es queden encastades impossibilitant que es moguen, el meu consell és que el dia 1 de cada mes el dediques a lubricar-les.





http://entubat.blogspot.com.es/2015/06/tubes-de-34-44-54-o-64-version-en.html     http://entubat.blogspot.com.es/2015/06/tubes-de-34-44-54-o-64.html
Versión española      Versió catalana

    


1 comentari: