La capacitat per millorar ve determinada per la capacitat que tingues per canviar hàbits. "Si sempre fas el mateix, sempre obtindràs el mateix resultat".

BENDING


La paraula Bending prové del verb anglés bend, que significa doblar, inclinar o curvar. El bending és una tècnica que s'ha importat de la guitarra i de l'harmònica, mitjançant la qual es modifica l'entonació de les notes per mitjà de la cavitat bucal i la incidència i pressió del fluix d'aire.





Si bé, la guitarra i l'harmònica tenen una llarga tradició en aquesta tècnica, altres instruments com la trompeta o el saxòfon han incorporat des de fa uns anys el bending als seus estudis diaris. 


Transportant aquesta tècnica al nostre terreny, diferenciarem 2 tipus de blending:
  • El blending comú: en el qual es modifica l'entonació de les notes descendentment.
  • "Overbending": efecte produït en les guitarres en el qual la modificació de l'entonació de les notes és ascendent. Aquest tipus de bending presenta una major dificultat d'execució en els instruments de vent-metall. Aconselle aparcar de moment el overbending fins que assolim un clar domini del bending comú.


Quins beneficis té incloure exercicis de bending en la nostra rutina?
  • Millora l'embocadura: contribuix a col·locar el paladar en la posició adequada a cada nota i registre.
  • Contribuix a promoure el volum d'aire: esencial en el desenvolupament de la qualitat sonora.
  • Millora l'estabilitat del so: amb la pràctica del bending s'adquirix un major domini del fluix de l'aire, el qual repercutix en l'estabilització del so.
  • Major sensibilització per a afinar les notes.
  • És un bon exercici d'escalfament, però també un molt bon exercici per a finalitzar la sessió d'estudi, com exercici per a tornar a la calma i relaxar el llavis.


Pasem a la pràctica. Com es fa el bending amb el nostre instrument?
Cal partir sempre d'una nota real (nota executada amb la digitació que li correspon),després cal flexionar l'entonació cap avall sense modificar la digitació i per últim cal tornar a la nota inicial.

Per a produir la baixada de l'entonació, la mandíbula i el diafragma són fonamentals. Al obrir la mandíbula, s'augmentat el volum del fluix de l'aire, la qual cosa contribuix a donar continuitat a la vibració del llavis i permet que l'aire surta a menor pressió.

Aspectes que facilitaran el domini del bending:
  • Ajuda't dels reguladors per a baixar a les notes falses.
  • Relaxació del cos: evita les tensions musculars extra.
  • Correcta respiració diafragmàtica.
  • Recomane començar per el Do2 en el cas de la tuba; Sib 2 en el cas del bombardí en Sib, ja que és un registre còmode en el qual les modificacions per a variar la pressió de l'aire són mínimes.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada